2023 E-Devlet Onaylı Gastronomi Eğitimi Sertifikası Yorum bırak

E-Devlet Onaylı Gastronomi Eğitimi Sertifikası

E-Devlet onaylı gastronomi eğitimi sertifika programı, gastronomi alanında çeşitli yetkinliklere ve belgelere sahip olmak isteyen kişilerin tercih edebileceği bir eğitim sertifikasıdır. Mutfak bilgisinin ve gıda üzerine temel bilgilerin öğrenimi açısından gastronomi eğitimi sertifikası, kişilerin nitelikli bir gastronomi kariyeri için geçebilecekleri önemli bir basamak olarak yer almaktadır. Beslenme konusunun günümüzde büyük bir paya sahip olması da ilgili sertifikaya başvurma nedenleri arasında yer alır.

Programın Genel Hatları

Program, genel hatlar itibariyle çok çeşitli bir gastronomi eğitimini içermektedir. İçerisinde; aşçılık bilgisi ve uygulama alanları, hijyenik pişirme ve sunum teknikleri, gıda ve iş güvenliği eğitimi gibi süreçleri barındırmaktadır.

Aşçılık Bilgisi

Gastronomi alanında birincil olarak öneme sahip aşçılık bilgisi, yemek pişirme alanında uygulama safhasına geçilmeden hemen önce yer alan bir faktördür. Sertifika programı içerisinde bu faktörün detaylı bir şekilde analiz edilmesi ve öğretilmesi hedeflenmektedir.

Uygulama Alanları

Gastronominin mutfak çalışması olarak nitelendirilen uygulama alanları, sertifikaya başvuru yapan kişilerin aşçılık konusunda gerekli pratikleri öğrenmesi adına eğitimin bir parçası olarak yer alır. Var olan teorik bilgilerin pratik becerilere dönüşmesi konusunda da uygulama alanlarının mevcudiyeti sebebiyle gastronomi alanında yetkinlik kazanılır.

Hijyenik Pişirme ve Sunum Teknikleri

Aşçılığın temel prensiplerinden birisi olan temiz ve hijyenik çalışma unsuru, sertifika içerisinde verilecek olan eğitimler arasında yer almaktadır. Bazı gıda ürünlerinin kullanma ve bozulma sürelerine göre değişkenlik göstermesinden dolayı, hijyenik pişirme unsuru önem arz etmektedir. Ek olarak hijyenik bir şekilde pişirilen yemek çeşitlerinin estetik ve güzel bir görünüme sahip olarak sunum yapılması da aşçılıkla uğraşan kişileri, kalite ve tecrübe olarak da bir adım öne çıkarmaktadır.

Gıda ve İş Güvenliği

Gıda ve iş güvenliğinin sağlanması, aşçılık mesleği ile uğraşan kişilerin herhangi bir yaralanma ve kaza durumunu yaşamamasını da sağlar. Bu noktada E-Devlet onaylı gastronomi eğitimi sertifikası içerisinde verilecek eğitimler ile birlikte kişiler, gıda ve iş güvenliği konusunda çeşitli bilgilere sahip olmaktadır.

Sertifikalı Programın İçeriği

Üniversiteden E-Devlet onaylı gastronomi eğitimi, sertifika kazanımı süresi boyunca temel yemek eğitimleri ve tekniklerine ek olarak uluslararası düzeyde var olan yemek çeşitleri eğitimlerini de içerir. Besin kategorilerinde önemli bir yere sahip olan sebze ve et türlerinin kullanımı açısından da çeşitli eğitim süreçler mevcuttur. Ayrıca Türk mutfağının öğrenilmesi gereken ana unsurlarından birisi olması sebebiyle bu yönde yer alan çeşitli yemek tarzları ve çeşitleri de verilecek olan eğitimin temel unsurları arasında bulunmaktadır.

Program Dahilinde Elde Edilen Kazanımlar

Üniversiteden E-Devlet onaylı sertifikayı içeren eğitimler, çeşitli kazanımların elde edilmesini sağlamaktadır. Bu kazanımlar temel düzeyde, mutfak sanatı olarak nitelendirilen gastronomi alanındaki ana başlıklar içerisindeki bilgilere sahip olma durumunu içermektedir. Bu bilgilere sahip olma durumu, beraberinde diğer gelişmiş gastronomi seviyelerine ulaşmayı da kolaylaştırmaktadır. Ayrıca program dahilinde yer alan kişiler için kişisel gastronomi yetkinliği ve niteliği kazanımları da mevcut olmaktadır. Bu kazanımlara ek olarak yer alan diğer kazanımlar;

Yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi anlamak ve bu anlayışa göre yemekler pişirmek,

Yemek sunuş becerisi kazanmak,

Estetik ve iştah açıcı görünümlü yemekler yapmak,

Çeşitli yöre ve coğrafyalara yönelik pişirme stillerini öğrenmek

gibi kazanımlardır.

Sertifika Süreci

Program dahilinde alınan eğitimler sonrası, üniversiteden E-Devlet onaylı sertifika almaya hak kazanılır. Bu noktaya kadar yer alan süreçler ise şu şekildedir;

İlgili başvuruların tamamlanması,

Gerekli eğitimlerin alınması,

Zorunlu sınav ölçütlerine sahip olmak.

İş İmkanları

Program dahilinde yer alan eğitimler sonucu, çeşitli iş imkanları var olmaktadır. Bu iş imkanları, gastronomi konusunda yeterli nitelik ve donanımlara sahip olan kişiler için bulunmaktadır. Verilecek olan eğitimler çerçevesinde de iş bulma odaklı bir eğitim süreci var olmaktadır. Bu iş odaklı yaklaşım anlayışlı eğitimler sonrasında yer alan iş fırsatları;

Restoran ve otellerde şef ve aşçılık pozisyonu,

Yat ve uçak şefliği pozisyonu,

Yemek fotoğrafçılığı alanında yer alan iş pozisyonları,

Özel amaçlı beslenme profillerine yönelik iş pozisyonları,

Hastane ve okul gibi toplumsal mekanlardaki iş pozisyonları

gibi iş fırsatları bulunmaktadır. Bu fırsatların oluşmasına ek olarak yer alan diğer iş imkanları ise şunlardır;

Yurtdışı kaynaklı gastronomi iş imkanları,

Kamu kurum ve kuruluşlarda yer alan gastronomi istihdamı iş imkanları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nasıl Yardımcı Olabiliriz?